Alla vill prata om vädret men få vill bli meterolog
John Polman en sexikon? Min mormor pratar alltid gott om John Polman, hon får såna stora och glansiga ögon just precis i det ögonblick hon börjar prata om honom. Min mormor har problem med ögonen.. de e ju de med.
Vet man inte vad man ska prata om, prata om vädret. Blir det så där kusligt tyst mellan två personer så att både börjar skruva oroligt på sig över stressen att ingenting sägs, prata om vädret, då har du i alla fall hittat något ni har gemensamt att prata om.
Vädret, det bara finns där, hängandes i luften och påverkar alla människor vare sig vi vill eller inte. Och att det påverkar, det ger oss också en oändlig dos näring åt vädret som samtalsämne i det dagliga snacket. "Den där solen kan man inte lita på, det är en sak som är säker. 2 veckor semester och inte en tillstymmelse till någon som helst jävla sol, nä fy fan" eller "Dom sa på väderrapporten att det skulle bli sol idag, men dom hade som vanligt helt åt helvete fel".
Alla pratar om vädret, det är Sveriges absolut vanligaste icebreaker. Oavsett vilken nivå du befinner dig på i samhället så pratas det vitt och brett om den svenska sommaren, och hur många millimeter regn det kom under gårddagen. Även statsministern pratar om något så obetydligt i hans sammanhang som vädret. Det känns inte helt otroligt att han efter att ha hälsat Vladimir Putin välkommen till sverige gratulerar densamme över att ha prickat in sitt besök på en så underbart vacker vårdag som denna. Så vädret bryter ner barriärer och murar och kopplar ihop oss. Men betyder det egentligen något då, det här med vädret i sig? Och i så fall vad betyder det? Någon betydelse har det väl annars så skulle man väl inte kunna använda det tex i ett sådant här sammanhang.
Person nr 1: Hur gick det i matchen mellan Sverige och Ryssland?
Person nr 2: Jorå så att.. har ni lika vackert väder där borta hos er som vi har här hos oss?
Person nr 2 i det här exemplet vill uppenbarligen inte prata om denna för honom vidriga skitmatch och signalerar detta med att börja prata om vädret. Något som han vet inte betyder något som helst i sig i dom flesta sammanhangen. Han vet också att samma vetskap är till en sådan allmän kännedom att det inte råder några som helst tvivel om att den han säger det till inte ska förstå innebörden av det.
Så vad är det du egentligen försöka säga? Menar du på fullaste allvar att vädrets betydelse är just det, att det betyder ingenting? Kan det verkligen vara så? Bygger det ändå inte lite per automatik på ett genuint intresse om nu så många människor pratar om det så ofta och med så många som dom ändå gör?
Om 10 miljoner har en sak gemensamt, nämligen att språka om vädret och detta verkligen byggde på ett genuint intresse ifrån allihopa då hade man utan tvekan haft det svettigt på meterologprogrammets sekreteriat, det kan ni vara säkra på. Men jag är rätt säker på att det där råder precis raka motsatsen, att det inte är det, svettigt där alltså. För vädersamtalet bygger inte på något genuint intresse, så fan heller. Jag känner ingen i min närhet som vill bli meterolog. Möjligtvis vädergud och härska över sol och regn. Men det ligger på en helt annan nivå de.
Nej det är nog snarare så att vädret är en så pass naturlig och allmän mark att det känns helt ofarligt att närma sig det. Det känns som att man i dom flesta fallen har tillåtelse att prata om det och med vem som helst just för att det är något som alla delar naturligt på och som därigenom påverkar oss lika. Det är inte heller någon enskild människas fel att det regnar, det kan man inte beskylla någon för. Så därför blir vädret ett väldigt neutralt samtalsämne att dela på. Vi är däremot inte lika kollektivt intresserade av att förstå varför det blixtar, eller varför dom goda potatisarna torkar bort. Utan vi konstaterar bara att det finns, att det händer och att det i sig påverkar oss och sen får det fanimej räcka så. Vädret är med andra ord bara ett instrument ett verktyg för att närma oss andra människor och veta säkert att vi inte kommer stöta oss med dom det första vi gör. Därmed blir vädret i sig väldigt obetydligt och så ska det vara. Intressantare är dock snarare vad det kan leda till, nämligen ett samtal två människor emellan där båda går därifrån efteråt och känner att "fan vilken hygglig grabb ändå" .
Hade vädret ändå betytt något i någon större och djupare utstäckning då hade man inte kunnat använda det så "instinktivit" som ett uttryck för nonsens som i exemplet här ovan. Så vädret i sig har ingen betydelse. Men att vädret överhuvudtaget kommer på tapeten det kan vara av största vikt, annars förblir det tyst och förblir det tyst skapas inga relationer, och utan relationer inga vänner.
Nej Meterolog är inget drömjobb, det måste dock bygga på att man i grund och botten har ett intresse för väder som fenomen. Det bygger lite på att man är snygg och sexig med. Och det selekterar bort rätt många. För vem vill sitta med instrument och mäta dagarna i ända eller ha som enda arbetsuppgift att ringa temperaturcentralen i Kiruna för att få ta del av dagens rapport när man kan få stå på bästa sändningstid och bli utkablad över hela Sverige. Men för att du ska få det, då måste du vara sexig på det där intelligenta viset och då finns det inte längre 10 miljoner kandidater. Tack för att folk är så självmedvetna så att dom känner det själva, tack för att John Polman inte längre är kvar. Han må vara fruktansvärt genuint intresserad av vädret.. men sexig.. ja det finns dom som tänder på märkligare saker.. Kiss och bajs tex.. men det lämnar vi därhän.. i alla för en stund...
Jag vill inte ge min skrivarguru några skrivartips, men jag tänker ge dig ett bloggtips. Skriv inte så långa inlägg. Du skriver ju som en gud, men de som läser bloggar är hjärndöda, de pallar inte att läsa så här mycket.